BINNENSCHOOLSE ACTIVITEITEN: MUZIKALE VERKENNINGEN
In het verleden begonnen kinderen die een muziekinstrument wilden leren bespelen eerst met de cursus Algemene Muzikale Vorming in de muziekschool.
Dankzij een samenwerkings-overeenkomst tussen Muziek Dans Theater Collectief Hilvarenbeek, de Koninklijke Harmonie Concordia van 1839 en de Stichting “De Oude Vrijheid” en het Openbaar Onderwijs, krijgen tegenwoordig alle leerlingen uit de groepen 4 en 5 van de basisscholen in Biest-Houtakker en Hilvarenbeek de muzikale basisopleiding “Muzikale Verkenningen” aangeboden in de basisschool.
Twee jaar lang verkennen de kinderen op speelse wijze de wereld van de muziek.
Na die twee jaar is het muzikale gehoor van de kinderen beter ontwikkeld en kennen zij de basis van het noten lezen. Verder hebben ze een beter maatgevoel, kunnen ze ritmen klappen en lezen, zingen ze liedjes en kunnen die spelen op een klokkenspel. Ze kunnen diverse maat- en ritme-instrumentjes bespelen en hebben kijkend en luisterend kennisgemaakt met allerlei muziekstijlen en muziekinstrumenten door te luisteren naar muziek, schoolconcertjes en een instrumenten-oriëntatieochtend
INSTRUMENTALE LESSEN
Kinderen die na de Muzikale Verkenningen of de Blazersklas graag een muziekinstrument willen leren bespelen, kunnen zich aanmelden bij Muziek Dans Theater Collectief Hilvarenbeek.
Omdat de aanschaf van een muziekinstrument een kostbare aangelegenheid is, kan de KHC van 1839 hierin tegemoet komen door een instrument ter beschikking te stellen.
Kinderen die een blaas- of slaginstrument willen gaan bespelen kunnen dit instrument, zolang het voorradig is, in bruikleen krijgen van de KHC van 1839. Enige voorwaarde daarvoor is dat ze lid worden van de vereniging tegen een gereduceerd bedrag aan contributie. Het lidmaatschap voor kinderen betekent niet alleen dat zij beschikking kunnen krijgen over een instrument, ook worden zij op andere manieren betrokken bij de vereniging. Zo is er o.a. aandacht voor het begeleiden van de leerlingen bij hun muzikale ontwikkelingen, worden zijn uitgenodigd voor jeugdactiviteiten en mogen jeugdleden gratis de concerten van de vereniging bezoeken.
Bij Muziek Dans Theater Collectief krijgen de leerlingen les van vakdocenten en zij de lessen gebaseerd op het Landelijk Raamleerplan HaFaBra, dat een 4 fasen structuur kent. Elke fase wordt afgesloten met een examen waarbij de leerling in het bezit komt van één van de landelijk erkende diploma’s A, B, C of D.
Natuurlijk laten de leerlingen hun kunnen en vorderingen ook horen op de voorspeelmiddagen en avonden.
Ook kent Muziek Dans Theater Collectief tentamens. In de tentamenweek worden de leerlingen beoordeeld door twee docenten. Van de vorderingen wordt een kort verslag gemaakt voor de leerlingen zelf en eventueel voor hun ouders. Daarnaast worden de gegevens verwerkt in het leerlingvolgsysteem. Op die wijze worden de vorderingen van de leerlingen goed gevolgd, worden er adviezen gegeven en weten we wanneer iemand toe is aan een examen.
Naast de praktijklessen, volgen de leerlingen ook theorielessen waarin muziekleer en gehoorscholing aan de orde komen.
VOLWASSENEN & ‘HERINTREDERS’
We spreken hierboven steeds over leerlingen alsof dat uitsluitend kinderen zouden kunnen zijn. Ook veel volwassenen beginnen op ‘latere’ leeftijd met het bespelen van een muziekinstrument. Muziek Dans Theater Collectief Hilvarenbeek (MDTC) kan ook volwassen cursisten goed begeleiden in hun ambities. ‘Noten kunnen lezen’ is absoluut geen vereiste om te kunnen beginnen. Veel belangrijker zijn het muzikale gehoor en de motivatie.
Ook zogenaamde ‘herintreders’, mensen die vroeger al een muziekinstrument bespeelden, kunnen bij MDTC hun instrumentale vaardigheden opfrissen door bijvoorbeeld een 10-lessenkaart (ook wel ‘knipkaart’ genoemd) te nemen.
De KHC van 1839 en Muziek Dans Theater Collectief stimuleren nadrukkelijk ook volwassenen en herintreders om (weer) te gaan musiceren.
LEERLINGORKESTEN
Volgens het Landelijk Raamleerplan HaFaBra wordt elk opleidingsinstituut aangeraden het samenspelen van hun HaFaBra leerlingen te bevorderen.
In Hilvarenbeek bestaat al vanaf 1967 een Opleidingsorkest, achtereenvolgens spelend onder onder leiding van Wout Stabel, Sjef Roberts en Jan van den Eijnden. Door het groot aantal leerlingen werd het Opleidingsorkest destijds opgedeeld in een A-orkest en een B-orkest en kwam er later ook nog het Pieporkest bij voor 1e jaars leerlingen. Deze orkesten speelden onder leiding van Jan van den Eijnden, Ad Verspaandonk en Martijne Janssen-van Dijk.
Tegenwoordig spelen de leerlingen samen in een van de orkesten van het Muziek Dans Theater Collectief Hilvarenbeek. Binnen het MDTC zijn 3 orkesten actief:
· Pieporkest: na circa 4 tot 6 maanden les op het instrument mogen leerlingen gaan spelen in het Pieporkest.
· Muziek Theater Orkest (MTO): vanaf het tweede leerjaar maken de kinderen de overstap naar dit orkest.
· Projectorkest: na het behalen van het A-diploma mogen de leerlingen gaan meespelen in het project-orkest.
In alle orkesten spelen blazers, slagwerkers, strijkers, pianisten, gitaristen en keyboardspelers samen als in een symfonieorkest.
Het Piep en MTO orkest staat onder leiding van Maarten Jense. Het projectorkest werkt met wisselende dirigenten.
Leerlingen die in het bezit gekomen zijn van het B-diploma mogen gaan musiceren in de het grote harmonieorkest van de Koninklijke Harmonie Concordia van 1839. Uitgezonderd de dwarsfluit- en hoboleerlingen, die mogen, vanwege het solistische karakter van het instrument, pas na het behalen van het C-diploma deze overstap maken.