In Memoriam

Rinus van Hamond

Toch nog onverwacht was daar het nieuws dat Rinus van Hamond, onze Concordiaan, is overleden.
Rinus is geboren in Boxtel en van jongs af aan opgegroeid met de Boxtelse Harmonie. Als jonge jongen werd hij al (solo-)klarinettist bij het Brabants Orkest. Zoals veel blazers in het Brabants Orkest werd ook Rinus harmonie dirigent.
Rinus is sinds 1980 verbonden met Koninklijke Harmonie Concordia. Hij kwam als dirigent bij de club en heeft ons nooit meer verlaten. Maar liefst 20 jaar heeft hij ons orkest gedirigeerd en naar grote hoogte gebracht. Met de komst van Rinus kwam de harmonie weer in stijgende lijn. Dit kwam tot uiting bij de repetities, concerten en concoursen in Bladel, Hapert en Veldhoven. En niet te vergeten de topconcoursen in Arnhem waarbij we nog een warme herinnering hebben aan de Piet Hein
Rhapsody. Een muzikaal hoogtepunt was zeker ook het concert rond het 150 jarig bestaan in 1989. Niet alleen wij maar ook de Heineken Fanfare, Harmonie Orpheus, de Politiekapel van Tilburg, Harmonie Sirena hebben ook van de kwaliteiten van Rinus als dirigent mogen profiteren.
Rinus was ook de bedenker van onze grote Karnavalskuzzerten. De eerste carnavaleske concerten werden gegeven in de oude smalle Concordia-zaal, met uitgebouwd podium en een heuse tribune voor het publiek in het café, waardoor de mensen daar ook konden meegenieten van het concert. Inmiddels zorgen deze beroemde concerten nog steeds voor volle zalen in de Elckerlyc.
In 1999 hebben we samen ter gelegenheid van het afscheid van Rinus als dirigent een concert gegeven in de concertzaal. Hij vond het tijd om het stokje (de baton) door te geven aan zijn opvolger. Na 20 jaar het orkest te hebben gedirigeerd, nam Rinus in het orkest plaats als klarinettist. Daarnaast is hij een tijdlang onze tweede dirigent geweest. Als muzikant in het orkest gaf Rinus zowel sturing en steun aan de oude garde als aan de jonge instroom. Als nestor van de klarinetten zorgde Rinus ervoor dat iedereen met plezier muziek bleef maken en hielp hij daar waar nodig. De mening van Rinus werd gewaardeerd en gerespecteerd, van generatieverschillen niks te merken.
Naast het maken van muziek is Rinus bovenal een verenigingsmens. Concordia was hem na aan het hart, hij kon ook niet laten zijn kijk en mening op zaken te geven. Vooral het wekelijkse borreltje tijdens de 3 e helft hebben mooie gesprekken opgeleverd over muziek en over de vereniging. Rinus is in al zijn grootheid ‘klein gebleven’ en was een zeer gewaardeerd lid van de vereniging. We zullen hem enorm gaan missen. Ondanks dit gemis, gaan wij door met maken van mooie muziek. Zoals Rinus zou roepen ‘muziek maoke gullie’!