Handige Informatie en links

Op deze pagina hebben we een aantal links gezet die van pas kunnen komen bij studeren of als je een vraag hebt over muziek of je instrument.
De pagina wordt nog regelmatig geactualiseerd. Als je dus betere of aanvullende links tegenkomt horen we dat graag, want daarmee kunnen we de harmonie van up to date inzichten voorzien en verouderde inzichten weg snoeien. 
Daarvoor en ook als je iets mist kun je contact opnemen met Emma Moonen of Henk van Gansewinkel.   

Algemene muziek kennis
Op deze pagina’s van Popschool Maastricht kun je oefenen met intervallen en accoorden horen. Dat is handig als je van muziek wilt leren zingen en als je trefzekerder wilt spelen op je instrument.  https://www.popschoolmaastricht.nl/college_ladders_akkoorden.php 
En als je even geen muziekpapier hebt dan hebben ze daar ook een oplossing voor: Muziekpapier printen, blanco tab, noten (popschoolmaastricht.nl) 
Als je een keer een partij in de verkeerde toonsoort hebt en nog niet transponerend kunt lezen kan dit deel van de site je helpen met het maken van de partij in de stemming die je wel geleerd hebt. Transponeren, online calculator (popschoolmaastricht.nl).
Er is nog meer informatie te vinden hier. Misschien interessant om eens rond te kijken. 

Hout blazen 
Nog aan te vullen. 

 

 

 

 

Koper blazen

In deze filmpjes wordt uitleg gegeven over hoe een koperblaas instrument en embouchure werken. Dat is anders dan de meeste mensen denken. trumpet_physics_1.mov (youtube.com)

Het tweede filmpje: trumpet_physics_2.mov (youtube.com) 

Een uitgebreide site over veel aspecten van koper blazen: ..:: Embouchure.nl ::.. – Welcome at 10 years Embouchure.nl!  
Deze site is destijds opgezet door Hans Boschma. Ze bevat informatie over van alles, met veel referenties. Wat precies evidence based is en wat niet (en dus met een korreltje zout genomen moet worden) is niet duidelijk. 
Er bestaat overigens voor zover ons bekend nog geen evidence based body of knowledge over koper blazen, dus dit is waarschijnlijk “as good as it gets”. 

De website van Joe Alessi over alle aspecten van trombone spelen. Alessi Music Studios – Joseph Alessi’s Online Guide to Trombone Playing. Hiervoor moet je inlog gegevens hebben, want dit is een betaalde site. Als je wilt rondkijken neem dan even contact op met Henk van Gansewinkel (0626675938).
Ook dit is alleen de mening van Alessi en niet gebaseerd op onderzoek (want dat is er nog nauwelijks), maar dan wel de mening van een van de beste trombonisten ter wereld.

Drones, handig voor ontwikkelen van toon en juiste stemming van intervallen:
Klarinet:
Saxofoon: Lesson 15: Drones and Pedals – Matt Otto
Trompet:
Euphonium:
Trombone: Drones for all major and minor keys | Digitaltrombone Op de Alessi site kun je die ook vinden en worden de drones gespeeld door Joe Alessi himself.
Bastuba: 

Gelijkzwevende stemming en reine stemming wordt hier uitgelegd. Gelijkzwevende stemming – Wikipedia 

 

Onderhoud en reparatie

Dwarsfluit en piccolo:
Hobo:
Fagot: 

 

Klarinet: Hoe je jouw klarinet in topvorm houdt | Adams Music (adams-music.com)
Saxofoon: Saxofoon-onderhoud. Cruciaal voor de levensduur van je kostbare instrument. (adams-music.com)
Trompet: 
Cornet: 
Hoorn: 

Trombone: Hoe onderhoud je jouw trombone? | Adams Musical Instruments (adams-music.com) 

 

Conditie
Gezondheid: Blaasinstrumenten en hygiëne | Adams Musical Instruments (adams-music.com)
Revalidatie Friesland is gespecialiseerd in blessures bij muzikanten Dr. K.H. Woldendorp – Revalidatie Friesland (revalidatie-friesland.nl)

 

Stress management 

The Inner Game is een methode voor het managen van plankenkoorts die vaak wordt gebruikt. The Inner Game of Music – The Inner Game