Orkesten

Het Harmonieorkest

Harmonie Concordia is van 1839 maar nog altijd springlevende vereniging die haar leden volop muzikale kansen biedt. Door veel variatie te houden in het repertoire probeert het harmonieorkest een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Daarnaast is het voor de muzikanten een uitdaging om muziekstukken te spelen die buiten hun comfortzone liggen. Zo waren er in het verleden PROMS-concerten en werd er samengewerkt met Gé Reinders. Muziek maken in een tent, een kerk of jongerencentrum; we gaan de uitdaging aan.

De repetities zijn op maandag van 20.00 tot 22.15 uur, met een korte pauze, in Zaal Gouden Carolus.

 

Artistieke leiding

Het harmonieorkest is het grootste orkest binnen de vereniging en staat onder leiding van Jacco Nefs.

Jacco is opgeleid als klarinettist en dirigent op verschillende conservatoria. Na zijn opleiding kreeg hij een vaste aanstelling als klarinettist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. In 2002 is hij daarmee gestopt, om zich volledig op het dirigeren en arrangeren te kunnen storten. Sinds kort is Jacco (weer) dirigent van de Koninklijke Harmonie Concordia van 1939. En daar zijn wij heel blij mee!

Onder zijn inspirerende leiding wil Harmonie Concordia van 1839 zich de komende jaren ontwikkelen tot éen van de toonaangevende harmonieorkesten in de Kempen, zowel op muzikaal als sociaal-maatschappelijk gebied. Een duidelijke toekomstvisie staat aan de basis van deze ontwikkeling. Naast Harmonie Concordia van 1839 is Jacco ook verbonden aan de Amsterdamse Tramharmonie, Muziekvereniging Somerens Lust en Koninklijke Harmonie L’Union Bladel en het mede door hem opgerichte Orkest Orventus. Zijn arrangementen worden wereldwijd uitgevoerd, met name door de beroemde Dallas Winds uit de USA.

De slagwerkgroep

Om ruimte te geven aan de muzikale aspiraties van jongeren werd in 1953 een drumband opgericht, nu de Slagwerkgroep van Harmonie Concordia van 1839. De slagwerkgroep geeft jaarlijks een aantal concerten en optredens: van een drumband op straat tot een melodische slagwerkgroep met blazers en combo, zoals in 2022 te zien bij Zomergeblaos.

De repetities zijn op dinsdag van 20.00 tot 22.00 uur, met een korte pauze, in CC Elckerlyc in Hilvarenbeek.

 

 

Artistieke leiding

De slagwerk groep staat onder leiding van Marcel van Vught. Marcel is afgestudeerd en gediplomeerd ‘docerend musicus klassiek slagwerker’ en ‘docerend musicus geïmproviseerde muziek’. Beiden behaald aan het Brabants Conservatorium. Daarnaast heeft hij diverse gastlessen gevolgd op verschillende conservatoriums en het landelijke instructeurs diploma behaald om voor zowel ongestemde als gestemde slagwerk(=HAFA) groepen te staan.

Marcel is werkzaam als docent voor de regionale drumschool ‘Rythm Impact’ uit Berlicum. Naast lesgeven is hij ook actief als slagwerker in diverse uiteenlopende formaties van jazz, latin, commerciële muziek tot aan harmonie, fanfare en bigbands.

Ook verzorgt hij muziek op maat voor feesten en partijen, openingen en organiseert hij workshops voor scholen en bedrijven. Tenslotte is de geboren slagwerker actief in de ‘Marching wereld’ en zit hij in het bestuur van de PAS(=Chapter Holland) dat jaarlijks diverse slagwerk- projecten/doelen organiseert. Kortom een muzikale duizendpoot.

Benieuwd geworden?

Wil je ons wat vragen of ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn om lid te worden?