Muziek & opleiding

Muziek & opleiding

De Harmonie verzorgt samen met de Cultuurschool in Hilvarenbeek verschillende muziekactiviteiten voor leerlingen van de basisscholen:

Zit je in groep 4 en 5 van de basisschool? Dan leer je klassikaal samen muziek maken, luisteren, zingen en bewegen met een gediplomeerd muziekdocent van Cultuurschool Hilvarenbeek (CSH). Kinderen oefenen met een klokkenspel. De AMV vormt de basis voor de verdere muzikale ontwikkeling van kinderen.

Zit je in groep 6 van de basisschool? Dan leer je in acht weken tijd een blaasinstrument naar keuze te bespelen.

De blazersklas wordt gegeven in de groepen 6 van de deelnemende basisscholen en bestaat uit 8 lessen. De groep wordt verdeeld in houtblazers en koperblazers met elk een eigen vakdocent.

Les 1: introductie en instrumentkeuze. Les 2 t/m 7 de instrumentale lessen. Les 8: het slotconcert met publiek. De instrumenten worden geleverd door harmonie Concordia. De leerlingen worden 8 weken lang de eigenaar van de instrumenten en nemen ze mee naar huis om te oefenen. De blazersklas is een samenwerking tussen het MuziekDansTheaterCollectief, de harmonie en de basisscholen. Bekijk het filmpje.

In groep 6 van de basisschool maken de leerlingen kennis met percussie in de breedste zin van het woord: kinderen leren muziek maken op emmers, kliko’s, djembés en sambatrommels.
Samen studeren ze een slagwerkstuk in en spelen ze coole ritmes. Als vervolg op deze workshops biedt Harmonie Concordia een slagwerkcursus aan van 8 weken.

Meespelen?

Samenspel en optreden maken onderdeel uit van de muziekopleiding. Als beginnende muzikant speel je nog niet meteen mee in het harmonieorkest of de slagwerkgroep. Je kunt al wel in een van de leerling orkesten van MDT Collectief meespelen:

  • Het Piep Orkest staat open voor alle instrumentale leerlingen in het 1e lesjaar, per jaar zijn er 3 blokken van 10 weken die worden afgesloten met een optreden;
  • Het Project Orkest is er voor alle instrumentale leerlingen vanaf het A-examen. Ook dit orkest werkt jaarlijks in 3 blokken van 10 lessen en een afsluitend optreden.